Triggerfinger

Triggerfinger

De Triggerfinger, ook wel Tenosynovitis Stenosans (TVS) of hokkende vinger genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Reumatoïde artritis of littekens na een trauma kunnen leiden tot een triggerfinger, maar vaker is geen duidelijke oorzaak voor de ontstekingsreactie aantoonbaar. Het is bekend dat patiënten met Diabetes Mellitus vaker een Triggerfinger ontwikkelen. Andere risico verhogende factoren zijn bijvoorbeeld vaak herhalende bewegingen en roken. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en de meest aangedane vingers zijn de ringvinger en de duim.

Klachten & symptomen

De eerste symptomen bij een triggerfinger zijn vaak; lichte pijn in de handpalm en irritatie bij het buigen en strekken van de vinger. De pezen glijden nu, door zwelling van de buigpees en soms van de peeskoker, niet soepel meer door de peeskoker.

Naarmate de verdikking toeneemt, ontstaat er meer pijn bij bewegen. De vinger blijft in gebogen stand staan, het strekken van de vinger gaat steeds moeilijker. Soms moet u de vinger met de andere hand strekken. Dit kan gepaard gaan met een duidelijk voelbaar en soms hoorbaar knappen aan het basisgewricht van de vinger.

Lees hier meer over een Triggerfinger.