Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal Tunnel Syndroom

Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) in de pols, veelal veroorzaakt door een zwelling in de carpaal tunnel. De peesscheden zwellen door irritatie zoals bij reuma en na forse handenarbeid. De pezen die in de carpaal tunnel liggen kunnen dan geïrriteerd raken.

Verder kan het zijn dat er een zwelling ontstaat door een ongeluk, waarbij je pols beschadigd raakt. Ook kun je CTS krijgen als je vocht vasthoudt of bij veranderingen in de hormoonhuishouding, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, overgang of door bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld een te langzaam werkende schildklier. Verder zijn overgewicht en suikerziekte risicofactoren voor het krijgen van CTS.

Klachten & symptomen

De eerste verschijnselen zijn vaak nachtelijke tintelingen in vingers verzorgd door de nervus medianus, dat wil zeggen de duim-, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger.

Ook overdag kunnen de klachten optreden en geven een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in de hand en de vingers. U kunt een verminderde kracht ervaren waardoor gemakkelijk dingen uit de hand kunnen vallen. De pijn kan uitstralen via de onderarm en elleboog tot in de schouder.

Lees hier meer over Carpaal Tunnel Syndroom.