Handtherapie bij bandletsel

Handtherapie bij bandletsel

Banden (ook wel ligamenten) geven onze gewrichten stabiliteit en stevigheid. Ze zorgen ervoor dat het gewricht stevig vast zit en een beweging van een gewricht een bepaalde kant op kan. Helaas zijn deze banden niet zo soepel als dat spieren zijn en kan het zo zijn dat deze bij bijvoorbeeld een trauma opgerekt of gescheurd kunnen worden. Bij de pols wordt een bandletsel vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld een val op een uitgestrekte pols en een verdraaiing van de pols. Dit soort blessures komt vaak voor bij sporters. Een bekend bandletsel in de pols is het TFCC letsel of een SL laesie. In de hand is het meest bekende handletsel een skiduim.

Diagnose

Op basis van onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van bandletsel in de pols. Bij een trauma worden deze namelijk vaak gemist omdat ze niet op een röntgenfoto te zien zijn. Bij Handtherapie Twente hebben we de expertise om te onderzoeken of er misschien een bandje of meerdere banden zijn aangedaan in de pols.

Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. Als de banden gedeeltelijk zijn gescheurd of zijn opgerekt, hoeft er niet operatief te worden ingegrepen en kan worden gekozen voor handtherapie. Bij een bandletsel in de pols kunnen we dan een spalk op maat maken om het aangedane bandje te laten rusten. Daarnaast worden er ook spierversterkende oefeningen gedaan om de stabiliteit van de pols weer te verbeteren.
Wanneer een band volledig is afgescheurd is er vaak een operatie nodig. Indien dit het geval is wordt er naar enkele dagen reeds gestart met de therapie. Het kan zijn dat na de operatie het gewricht een stuk minder soepel is geworden doordat deze een tijdje niks heeft gedaan. Hierbij kunnen wij van grote waarde zijn om te helpen om de bewegelijkheid weer te herstellen.

Duur behandeling

De duur van de behandeling hangt erg af van het soort bandletsel en of een operatie noodzakelijk was. Het totale herstel zal zeker een aantal weken in beslag nemen.