Handtherapie bij reuma

Handtherapie bij reuma

Reuma is aandoening van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, botten en inwendige organen) wat niet door een ongeval is veroorzaakt. Reuma is daarbij ook een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. In de handen wordt er ook wel gesproken van RA
(reumatoïde artritis). Dit is een auto-immuunziekte dat ervoor zorgt dat het afweersysteem zich tegen de gezonde cellen van het lichaam gaat keren. Hierdoor ontstaan er ontstekingen.

Klachten

Klachten van RA beginnen meestal bij de vingers of tenen. Deze zullen pijnlijk, stijf en opgezwollen zijn. Dit komt doordat de gewrichtsslijmvliezen verdikken. Wat vaak te merken is, is dat de klachten in periodes plaatsvinden. Dit wordt afgewisseld met een rustige fase, minder pijn of geen pijn.

Behandeling

Handtherapie Twente gaat je leren te bewegen met reuma. Dit doen wij door adviezen te geven hoe je het beste kan bewegen of sporten met reuma zonder hierbij gewrichtsschade aan te brengen. Daarnaast gaan we je helpen met het verbeteren of behouden van de kracht en de stabiliteit van de gewrichten door middel van oefentherapie.