TFCC letsel

TFCC letsel

TFCC (ook wel Triangulaire Fibrocartilagineuze Complex genoemd) is een geheel aan structuren dat zich aan de linkerzijde van de pols bevindt. Het TFCC bevindt zich aan de pinkzijde van de pols en verbindt de ellepijp met het spaakbeen en één van de handwortelbeentjes in onze pols. Het TFCC wordt ook wel de meniscus van de pols genoemd omdat deze structuur erg lijkt op de meniscus van de knie. Het TFCC functioneert als een schokdemper en draagt bij aan de bewegelijkheid en stabiliteit van de pols.

Oorzaak

TFCC letsel kan door verschillende oorzaken komen. De meest voorkomende oorzaken zijn slijtage en een trauma. Slijtage vindt vooral plaats op latere leeftijd, net zoals dat bij de knie en het heupgewricht zo is. Bij een trauma vindt er vaak een val plaats die wordt opgevangen met een overstrekte of gedraaide pols. Deze klacht komt vaak voor bij sporten zoals turnen en boksen.

Onderzoek

Om tot een diagnose te komen zal HTT u uitgebreid ondervragen en kijken of er wellicht sprake is van een TFCC letsel. Daarnaast hebben hanteren we verschillende onderzoeksmethodes die speciaal zijn gericht op TFCC.

Behandeling

Indien de diagnose TFCC luidt, dan zetten we een behandeling in om de pijn te verminderen en de bewegelijkheid en stabiliteit van de pols te verbeteren. De behandeling kan bestaan uit een aantal onderdelen:
  • Informatie en advies over de aandoening
  • Spierversterkende oefeningen voor de stabiliteit
  • Brace aanleggen bij de pols
Ook geven we je specifieke oefeningen mee zodat je thuis kunt blijven werken aan de bewegelijkheid en de stabiliteit van het TFCC. Dit gaat soms in combinatie met een brace die ervoor zorgt dat het TFCC kan rusten en niet overbelast raakt.

Duur van de behandeling

De duur van een behandeling hangt af van de ernst van het letsel. Wanneer er een ongeval heeft
plaatsgevonden, is er vaak een stabiel TFCC letsel en kan de bovenarm in het gips worden gezet voor
de duur van 4 tot 6 weken. Na deze periode wordt er vaak handtherapie toegepast en komen wij in
beeld. Wij gaan je dan helpen om te zorgen dat je pols binnen 2 tot 3 maanden weer soepel en sterk
wordt.