Chronische hand/polsklachten

Chronische hand/polsklachten

Onze handtherapeuten zijn geschoold in het diagnostiseren en behandelen van chronische hand- en polsklachten. Hiervoor hebben we een scholingsprogramma opgesteld.
Chronische handpolsklachten uiten zich voornamelijk in pijnklachten. Bijkomende verschijnselen kunnen zijn: last van instabiliteit van het polsgewricht, stijfheid of verlies van coördinatie en kracht in de pols en/of hand.

Oorzaak

Meestal is de oorzaak bekend, bijvoorbeeld slijtage van het gewricht of Carpaal Tunnel Syndroom. Soms moet, met de meest geavanceerde onderzoeksmethoden, lang gezocht worden naar een oorzaak. En soms komt het voor dat geen oorzaak gevonden wordt. Over deze laatste soort, de onbegrepen chronische polsklachten, spreken we hier.

Onderzoek

Wanneer u bij Handtherapie Twente terechtkomt heeft u waarschijnlijk al een lang traject van onderzoeken en misschien zelfs behandelingen achter de rug, zonder het gewenste resultaat. Als zelfs na de meest uitgebreide onderzoeken geen oorzaak te vinden is spreken we van onbegrepen chronische polsklachten.

Diagnose

Als alle onderzoeken geen fysiologische oorzaak aanwijzen, moeten ook wij tot de conclusie komen dat u onbegrepen chronische polsklachten heeft. Toch betekent dit niet dat uw klachten een compleet mysterie zijn.
Vaak ontstaan chronische klachten door (subtiele) overbelasting en de reden hiervoor hoeft niet in het overbelaste deel van het lichaam zelf te zitten. Bijvoorbeeld, uw linker hand doet pijn en om die pijn te vermijden gaat u uw rechter hand meer gebruiken, waardoor die overbelast raakt. Met de rechter hand zelf is dan in eerste instantie niets mis.
Het kan ook zijn dat u door een pijnklacht in het verleden, uzelf heeft aangewend bepaalde handelingen op een manier uit te voeren die extra belastend is voor uw pols.
Onze handtherapeuten kunnen samen met u op zoek gaan naar dergelijke dagelijkse bezigheden. Wie weet is de oplossing eenvoudiger dan u denkt.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een zeer uitgebreid oefenprogramma, deels onder begeleiding van ons team, maar ook deels thuis. Het belangrijkste element van de behandeling is overigens uw eigen motivatie. Zonder uw inzet en doorzettingsvermogen is een oefenprogramma vrijwel kansloos. Uw handtherapeut weet dat het niet altijd meevalt, dus bespreek tijdens de behandelsessies gerust uw ervaringen, positief of negatief.

Doelen

De behandeling heeft verschillende doeleinden:
• het herstellen van de kracht en coördinatie in uw hand en pols;
• het terugbrengen van de beweeglijkheid van uw pols;
• het opnieuw kunnen aanraken van de hand/ pols
• het op een andere manier uitvoeren van activiteiten die uw pols overbelasten.
De therapeut gaat u bewust maken van de manier waarop u uw pols gebruikt, zodat u ook in de toekomst overbelasting kunt voorkomen. Tijdens het oefenen is het nodig dat alle doeleinden aandacht krijgen, zodat u niet door het corrigeren van één aspect, de pols op een nieuwe manier overbelast.

Duur van de behandeling

Gedurende zes weken komt u tweemaal in de week naar de afdeling ergo- en fysiotherapie. Daarna komt u nog zes weken eenmaal per week. Ook thuis zult u één tot tweemaal per dag een reeks oefeningen moeten doen.