CVA

CVA (handproblematiek) 

Een CVA (ook wel een beroerte genoemd) Is een aandoening die ontstaat na een herseninfarct of een hersenbloeding. Een herseninfarct is een verstopping in de bloedvaten van de hersenen en een herseninfarct is een bloeding in de hersenen. Bij beide vormen stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen waardoor deze geen zuurstof krijgen en bepaalde delen kunnen afsterven.
Onze hersenen zorgen onder andere ook voor de motoriek (bewegingen) in ons lichaam. Wanneer er in de hersenen een probleem ontstaat zoals een CVA, kan dit ernstige gevolgen hebben voor onze motoriek.
Na een CVA zijn er 3 verschillende fases:
  1. De acute fase (eerste paar dagen): Hier zal vooral het spontane herstel optreden omdat de hersenen zullen wennen aan de nieuwe situatie;
  2. De vroege en late revalidatiefase (tot 6 maanden na het CVA): In deze fase zal de meeste vooruitgang worden geboekt d.m.v. therapie. Vooral het verbeteren (terugkrijgen) van de kracht is in deze fase erg belangrijk;
  3. De chronische fase (na 6 maanden): In deze fase zal er weinig kracht en bewegingsvooruitgang zijn. In deze fase zal de therapeut vooral kijken naar wat er gedaan kan worden om bewegingen of handelingen makkelijker te maken.

Onderzoek

Bij handproblematiek ten gevolge van een CVA bepalen we volgens een aantal richtlijnen welke
behandeling het beste bij jou past. Onze richtlijnen zijn:
  • Wat kan je nog wel en wat kan je niet meer
  • Hoe een bepaalde handeling uitgevoerd wordt
  • Waarom een bepaalde handeling zo wordt uitgevoerd
Het herstel van uitgevallen functies is sterk afhankelijk van het CVA én in welke, van de drie hier bovengenoemde, fase je je bevindt op het moment dat met handtherapie wordt gestart.

Behandeling

Een groot deel van de behandeling zal oefentherapie zijn. Deze oefeningen zullen voor iedereen verschillend zijn aangezien niet iedereen dezelfde klachten ervaart na een CVA. Om deze reden is het belangrijk om een gedegen handergo- en fysiotherapeutisch onderzoek uit voeren, zodat we ontdekken waar de problemen liggen en we samen met jou kunnen toewerken om het maximaal haalbare er weer uit te halen.