Spiegeltherapie

Brein training voor het herstel van de hand.

Spiegeltherapie (als onderdeel van Graded Motor Imagery) kan ingezet worden om pijnklachten te verminderen en een natuurlijk beweegpatroon aan te leren.

In onze hersenen is een soort landkaart van ons lichaam. Wanneer er bijvoorbeeld de vingertop wordt aangeraakt, dan activeert in de hersenen dit vingertop gebied. Als er sprake is van handletsel kan dit gebied in het brein extra alert worden en ’te snel’ een pijnsignaal afgeven.

Het zien van een spiegelbeeld van de niet-aangedane hand helpt het brein om een ‘normaal plaatje’ van de aangedane hand in het brein te projecteren.

Deze visuele input via de spiegel kan zo krachtig werken dat de (over) alertheid in het brein kan normaliseren, de pijnklachten kunnen verminderen en de hand weer beter kan bewegen.

—-

Spiegeltherpatie is door dr. Ramachandran in eerste instantie tegen fantoompijn ontwikkeld en blijkt ook bij andere vormen van pijn te kunnen werken.
Graded Motor Imagery (met de fases links/rechts discriminatie, explicit motor imagery en spiegeltherapie) is verder ontwikkeld door Mosely. Bij vragen of handklachten beld u Handtherapie Twente (053-30 32 600)